Moeilijk om te lezen? Daisy-speler is DE oplossing

Heb jij het soms moeilijk wanneer je aan het lezen bent? Of kan je gewoonweg niet lezen door slecht te zien? Dan is het aanschaffen van een Daisyspeler voor jou de beste oplossing.

Wat is het?

Vooraleer ik uitleg hoe het in elkaar zit, kijken we eert naar het woord DAISY. DAISY is een afkorting voor Digital Accessible Information System en is de internationale norm voor digitale audioboeken. Het valt onder afspeel-en opnameapparatuur. Zo kan je dus boeken in Daisy-formaat volledig laten voorlezen of zelf boeken laten opnemen. Hiervoor heb je een cd nodig waarop je het DAISY-formaat kan opnemen. Er zijn 3 verschillende CD-formaten: Audio met NCX, audio met volledige tekst en tekst zonder audio. NCX is een bestand waarbij de gebruiker naar verschillende hoofdstukken binnen de tekst zou kunnen springen. Met andere woorden kan je dan zelf kiezen waar je zelf wilt beginnen. Dan is er de volledige tekst waarbij je naast de audio, ook een XML-bestand met structuur en volledige tekst krijgt. Als laatste is er nog de tekst zonder audio. Dit is alles inbegrepen, behalve de audio. Deze is de minst handige.

Doelpubliek

Een Daisy-speler is ideaal voor mensen met een leesbeperking. Voorbeelden hiervan zijn: dyslexie, spierziekte, blind of gewoonweg slechtziend. Er zijn daarvoor verschillende soorten spelers. Zo heb je grote tafelmodellen met grote, duidelijke knoppen die speciaal zo gemaakt zijn voor oudere mensen. Daarnaast bestaan er ook kleinere en hippe modellen voor kinderen. Het lijkt heel erg op een mp3-speler. Met andere woorden is er dus nog veel keuze in soorten.

Een koopje?

De gemiddelde prijs van een Daisy-Speler is rond de 300-400 euro. Dit lijkt op het eerste zicht een groot bedrag, maar is zeker de moeite waart voor de kwaliteit van het product. Voor meer info, kan je een kijkje nemen op: https://www.worldwidevision.nl/