Gehoorschade opvangen met hoortoestel

Gehoorschade

Gehoorschade is bijzonder lastig en vaak moeilijk om te accepteren. Vooral voor de jongere generatie is dit een veelvoorkomend iets. Door harde muziek in uitgaansgelegenheden en zelf luisteren naar muziek met oordopjes, kan dit ontstaan. Dit zijn slechts een paar voorbeelden waardoor deze schade kan ontstaan. Want dan heb ik het nog niet eens over ouderdom gehad, een ongeluk, of een aangeboren afwijking. Al met al zijn dit zeer vervelende problemen.

Gelukkig kan je tegenwoordig een groot gedeelte van het gehoor weer terug krijgen door middel van een hoorapparaat. Het bedrijf Phonak is gespecialiseerd in dit soort apparaten en kan jou hiermee helpen. Hier hebben zij enorm veel verschillende modellen, waaronder de Lyric. Ze noemen dit ook wel de contactlens van het oor, omdat deze zo klein is. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden.  Gehoorschade

Helaas heb ik ook gehoorschade opgelopen

In mijn jeugdige jaren was ik vaak in een discotheek te vinden. Lekker even helemaal losgaan op de dansvloer. En hoe harder de muziek aan stond, des te beter de sfeer hier was. Mijn moeder heeft mij hier vaak genoeg voor gewaarschuwd, kijk toch uit met je gehoor. Maar ik wilde hier niet naar luisteren, dat zal toch wel meevallen, dacht ik.

Wij zijn nu heel wat jaren ouder en ook een stuk wijzer. de woorden die mijn moeder vroeger vaak genoeg heeft uitgesproken zijn inderdaad waar. Mijn gehoor is in de loop van de jaren enorm achteruit gegaan. Dat begon al toen ik een jaar of 30 was. Vaak gaf ik het de schuld dat ik moe was, of er een griepje onder de leden zat. Helaas vertelde de audicien mij dat ik gehoorschade had opgelopen.

Tegenwoordig heb ik een hoortoestel en daar ben ik erg blij mee. Want nu kan ik weer deelnemen aan gesprekken en hoef ik mij niet af te zondigen, omdat ik er toch niets van verstond.  Gehoorschade